Ilmasto ja konfliktit-työryhmä
Työryhmä selvittää sotaan liittyviä ilmasto- ja ympäristökysymyksiä. Työryhmän tavoitteena on ennakkoluulottomasti ihmetellä ja kysyä, jakaa kokemuksia ja tietoa, selvittää ja tutkia, toimia ja oppia yhdessä. Konflikti, sota ja niihin valmistautuva sotilaallinen toiminta vaikuttavat siviileihin ja yhteiskuntiin. Samoin ne ovat aina koskettaneet laajasti ihmisen ulkopuolista ilmastoa, ympäristöä, ekosysteemeitä ja toislajisia (selkeyden vuoksi käytämme niistä yhdessä termiä ympäristö).
Keskitymme erityisesti seuraaviin kysymyksiin:
Ympäristö sodankäynnin välineenä
Vesistöt, maastonmuodot ja sää vaikuttavat siihen, miten voidaan sotia. Konflikteissa niitä voidaan käyttää myös välineenä, kuten esimerkiksi tuhoamalla metsiä tai aiheuttamalla tulvia. Olemme kiinnostuneita siitä, miten taistelumenetelmiä on rajattava ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta laajennettava kattamaan myös ympäristöä.
Konfliktien välilliset tuhovaikutukset
Konfliktit ja sota tuhoavat jyräämällä, räjäyttämällä, polttamalla, myrkyttämällä puita, viljelysmaita, tappavat toislajisia nisäkkäistä hyönteisiin, rakennettua ympäristö, vesistöjä ja veden saannin lähteitä. Konfliktit aiheuttavat valtavasti päästöjä. Olemme kiinnostuneita siitä, miten konfliktit vaikuttavat ympäristöön ja miten näitä vaikutuksia voidaan estää tai hallita.Sotilaallisen varautumisen ympäristövaikutukset rauhanaikana
Sotilaallinen varustelu kuluttaa energiaa ja resursseja kuten puuta, öljyä, metalleja ja hiekkaa (tuottaessaan betonia). Se ottaa käyttöönsä luonnonympäristöjä. Arvioiden mukaan sotilaallinen toiminta on vastuussa noin viidestä prosentista globaaleja ilmastopäästöjä. Miten asevoimien päästöt saadaan osaksi sitovaa ilmastoraportointia ja päästövähennysten piiriin?Asevaraisen turvallisuuden vaikutukset yhteiskuntien ympäristösuhteeseen
Sodankäynti perustuu ajatukseen, että ihminen voi käyttää ympäristöään, miten haluaa tai, että sotilaallisella toiminnalla suojellaan valtioita ja ihmisiä. Voiko niitä suojella, olemalla saman aikaan suojelematta ympäristöä, joka on ihmisen elon ehdoton edellytys. Mitä tarkoittaisi, jos asevoimat siirtyisivät maanpuolustuksesta maan puolustamiseen, jossa suojataan myös toislajiset ja ekosysteemit?
Työryhmä on Safer Climate -verkoston teematyöryhmä. Sen toimintaa koordinoi rauhanjärjestö Sadankomitea. Työryhmän työ on tutkimusperustaista, mutta avointa kaikille kiinnostuneille. Työryhmässä noudatetaan Safer Climaten arvoja ja turvallisemman tilan periaatteita.
SaferClimate on Suomen Akatemian rahoittaman lippulaivaohjelman Atmosphere and Climate Competence Center (ACCC)-ohjelman vaikuttavuustoimintaa.
Kuluttajaosuustoiminnan säätiöltä (KOTS) on tukenut vuonna 2024 työryhmän työtä ja ohjelman tuottamista Ilmastoturvallisuusfestivaaleille 2024.
Jos haluat osallistua ryhmän toimintaan, ota meihin yhteyttä.